Szczęście w szklance czyli kawa frappe

Kawa frappe

Kawa frappe

Kawa frappe to napój narodowy Grecji i pije się ją na zimno. Można podawać ją z mlekiem lub bez mleka, ale zawsze jest to kawa podawana na zimno i z dużą ilością piany. Piane te uzyskujemy ubijając kawę rozpuszczalną z wodą. Kawa frappe jest idealna w upalne dni, ale można ją oczywiście pić ją przez cały rok. Kawę tę przygotowuje się w bardzo szybki i prosty sposób.

 

 

Jak w prosty i szybki sposób przygotować w domu kawę frappe

Kawę frappe przygotowujemy zawsze na zimno z dużą ilością pianki.
Potrzebujemy:
– wodę
– mleko
– 2 łyżeczki ulubionej kawy rozpuszczalnej,
– cukier (opcjonalnie)
– spieniacz
– 3 kostki lodu

Wykonanie:

Wsyp kawę do szklanki i zalej odrobiną zimnej wody, dodaj cukru i zacznij ubijać. Po uzyskaniu odpowiedniej ilości piany dolej wody, lub mleka. Na koniec dodaj lód.
Smacznego!