Dla tych co lubią kawę po turecku

dobra kawa po turecku

Kawę po turecku należy podawać w specjalnych małych filiżankach zwanych demitasse. Oczywiście jak nie posiadamy takich filiżanek, to możemy użyć filiżanek do espresso. Jest wielu zwolenników kawy tureckiej, ale nie każdy wie jak ją przygotować w domu. Zapraszam na przepis.

Kawa po turecku krok po kroku

Potrzebujemy:

Sposób przygotowania:

Do tygielka, lub rondelka wsypujemy drobno zmieloną kawę, cukier oraz kardamon, następnie wlewamy wodę  i stawiamy na małym ogniu. Teraz należy  obserwować ponieważ musi się kawa   „podnieść ” i ma pojawić się na powierzchni piana. Bardzo ważne jest t by nie dopuścić do jej zagotowania. Gdy pojawi się piana to zdejmij rondelek z ognia i poczekaj, aż opadnie. Nie wolno mieszać naparu!Następnie znów postaw  na ogniu i powtórz cały proces jeszcze dwukrotnie. Po trzykrotnym „podniesieniu się” naparu w tygielku, lub rondelku kawa jest gotowa. Teraz należy rozlać ją do filiżanek i pić gorącą.

 

Oto krotki instruktażowy filmik jak przygotować kawę po turecku.